Странице

недеља, 2. март 2014.

Barselona – Dragulj Mediterana

Ako volite toplo mediteransko Sunce, vesele i nasmejane ljude na ulicama, ukusnu i svežu hranu, dobro vino i čudne građevine, Barselona je pravo mesto za vas!


Od rimske kolonije do srednjevekovnog centra trgovine, od trauma španskog građanskog rata do euforije olimpijskih igara 1992. godine,  ova ponosna prestonica Katalonije postala je jedna od najdinamičnijih metropola. Sa svojim prelepim plažama, čudesnom arhitekturom, zadivljujućom kuhinjom i jedinstvenim provodom, ovaj dragulj Mediterana poslužio je kao inspiracija mnogim poznatim umetnicima poput Dalija i Pikasa. Barselona je dom modernističkim remek delima arhitekture, kakva je Gaudijeva La Sagrada Familia. Ako volite da šetate, Barselona je pravo mesto za vas! Po svom urbanističkom planu, Barselona je jedno od najvećih šetališta u Evropi. Gradska pešačka zona prostire se na 130 hektara, odnosno 260 fudbalskih terena. Šetajući ovim gradom upoznaćete sve njegove čari i lepote počevši od rimskog perioda do moderne metropole. Ukoliko ste ljubitelj arhitekture i ako ste slučano ljubitelj poznatog arhitektonskog genija Antonija Gaudija, Barselona je mesto za vas. Ako Gaudija posmatramo kao dete koje svojim mozaicima ukrašava svoje igralište, onda je Barselona definitivno njegovo igralište. Zanimljivo je dodati da je u 19. veku, prvi izabrani urbanistički arhitekta, čiji je zadatak bio da stvori modernu Barselonu, uzeo novac i pobegao.


Neka naša pustolovina u Barseloni započne na izlasku iz tunela i stanice metroa do impozantne statue jednog od najpoznatijih istraživača i avanturiste, Kristifora Kolumba koji nam rukom pokazuje svoju rodnu Đenovu.  Ovde pozdravljamo našeg prijatelja avanturistu i počinjemo našu epsku šetnju ovim čudesnim gradom. Krećemo se La Ramblom – šetalištem sa tri trake, uživamo u nekoj od predstava mnogobrojnih uličnih zabavljača, čekiramo tezge sa zanimljivim ukrasima, magnetima i razglednicama a zatim skrećemo na pijacu St Josef na kojoj kupujemo neku od uvek svežih i ukusnih voćkica. Tu u blizini otkrivamo Gran teatr de Lise, prelepu operu iz 19. veka i nastavljamo dalje do trga Placa de Catalunya. Ono što prvo primetite na ovom najvećem trgu u centru Barselone je na stotine golubova koje neko uvek hrani, a na samom trgu se nalati i robna kuća El Corte Engels u kojoj možemo kupovati razne sokove i slatkiše po znatno nižim cenama od ostalih prodavnica i supermarketa. Ne možemo a da ne obiđemo Pikasov muzej i u njemu se upoznamo sa životom i delom ovog velikog umetnika i humaniste. Ok, vreme je za pauzu... Skoknemo do Citadela parka iz 19. veka i obilazimo veseli Zoo vrt i Parlament Barselone. Čamčići u jezercetu, zelena trava, lenčarenje i izležavanje po toplom Suncu, možda neka klopa, sokići od svežeg voća koje smo kupili na pijaci St Josef, punimo baterije i krećemo dalje. Barselona ne može da čeka! Odatle idemo u Gotsku četvrt, najstarije gradsko jezgro ispresecano lavirintima starih ulica koje su ukrašene prelepim građevinama od kojih neke tu stoje još od starog Rima. Ovde doživite onaj pravi duh istorije stare Barselone. Za razliku od drugih evropskih gradova, ovde nema ni jedne moderne građevine koja narušava bajkovitu idilu istorijskog centra grada. Saobraćaj je u ovom delu zabranjen, tako da na miru možete uživati i osetiti duh prošlosti. U Gotskoj četvrti obilazimo najstariju katedralu u Barseloni izgrađenu u 11. veku, La Seu. Tu negde pronalazimo i Palatu muzike, ušuškanu iza trgova i užurbanih pešačkih zona. 


Idemo dalje do Trijumfalne kapije, odnosno Arc de Triomf gde zaskačemo neki od parkiranih bajsova i nastavljamo dalje obilazak Barselone bicikl stajl. Pravac Toranj Agbar, neobični tridesetosmospratovni oblakoder a zatim do trga Glories Catanales. U blizini trga nalaze se Nacionalni teatar Katalonije, Muzej muzike kao i arena za borbu bikova, Palaca de Toros Monumental. Sledeća stanica je čuvena La Sagrada Familia, ili što bi naš narod rekao, Katedrala Svete porodice. Ovo, još uvek nezavršeno, Gaudijevo remek delo danas godišnje poseti preko tri miliona turista iz celog sveta. Iako nije prvi započeo izgradnju katedrale mladi arhitekta Gaudi posvetio je 40 godina svog života samo ovom projektu, koji na našu veliku žalost nikada nije završio. Naime Gaudija je 1926. godine,  na izlasku iz stana pregazio tramvaj. Posle njegove smrti gradnja katedrale nastavljena je sve do 1936. i Španskog građanskog rata u kojem su izgoreli originalni planovi za izgradnju katedrale. Radovi su konačno nastavljeni tek 1980. i planirano je da budu završeni negde oko 2028. Kako je unutrašnjost katedrale završena 2010. godine, Njegova Svetost papa Benedikt XVI posetio je katedralu iste godine i proglasio je manjom bazilikom. Zanimljiva je i priča o kulama koje ukrašavaju katedralu. Planirano je da po završetku radova svaka kula, kojih treba da ima 18, ima svoje značenje i predstavljaće apostole, jevanđeliste i Bogorodicu, dok će najveća kula predstavljati samog Isusa. Od Gaudijeve smrti do danas vode se polemike, da li uopšte treba nastaviti sa izgradnjom katedrale. Sa jedne strane nalaze se oni koji misle da bi po ostalim Gaudijevim građevinama mogli da pretpostave kako bi katedrala izgledala, a sa druge strane, među kojima je bio i čuveni Salvador Dali, nalaze se oni koji tvrde da bi svaki pokušaj nastavka gradnje posle Gaudija bio smešan, te da katedrala treba zauvek ostati ovakva kakva je danas. 



Casa Mila i Casa Batllo su još dve Gaudieve građevine koje ćemo sigurno obići. Ove dve zgrade čudne arhitekture sa svojim zakrivljenim lukovima i veselim bojama su definitivno stvari koje ne smete zaobići upoznajući Barselonu. Hitamo do parka Guell, koji je po prvobitnoj zamisli grofa Guell-a trebao biti jedna velika čudna stambena zona. Međutim kako taj projekat nikada nije sproveden do kraja, pretvoren je u jedan prelepi i veseli park sa čijeg brda se pruža neverovatan pogled na Barselonu. Kao što već znate Barselona je Gaudijeva igraonica, pa nas i u parku čeka njegova kuća i veliki gušter oblepljen polomljenim, šarenim keramičkim pločicama. Pošto smo usled užurbanog pešačenja i pedaliranja počeli da osećamo glad idemo do Gracia četvrti u kojoj uživamo u specijalitetima španske i katalonske kuhinje. Ako ste ljubitelji ribe, morskih plodova i mesa, ovo je prava kuhinja za vas. Posle klope i napunjenih baterija, ostavljamo bicikle i žicarom se penjemo na Tibidao do tornja Torre Collserola i Crkve Svetog srca Isusovog. Već je vreme da skoknemo do Magičnih fontana i na trenutak uživamo u skladu poznatih melodija klasične, moderne i filmske muzike, svetlosnih efekata i plešućih vodoskoka. Tu u blizini iznad fontane nalazi se i Muzej nacionalne umetnosti Katalonije do kojeg vodi nekoliko stotina stepenika, ali ne brinite se, za lenjivce ili za one koji su jednostavno umorni od silnog pešačenja, do vrha vode i pokretne stepenice. Nedaleko odatle nalazi se još jedan neobični muzej, pod nazivom Poble Espanyol. Ovaj arhitektonski muzej na otvorenom predstavlja špansko selo sa stilovima zastupljenim u različitim delovima Španije. Muzej je izgrađen za potrebe internacionalne izložbe u Barseloni, davne 1929. godine.
Već je pala noć i vreme je za zasluženi odmor, ali ne onakav kakav ste mislili da će biti. Barselona je jedan od evropskih gradova sa najdinamičnijim noćnim zivotom. A gde otići ako ne u Ovella Negra? Mogli ste obići čitavu Barselonu uzduž i popreko, ali ako niste posetili Ovella Negra, kao da niste ni bili u Barseloni. Ovo je mesto sa najboljom i najjeftinijom sangrijom u Barseloni. Najbolje mesto za dan posle je sunčana i topla gradska plaža Barseloneta. Tu se sunčamo, odmaramo i kupamo u toplom Mediteranu. Baterije pune? Pravac brdo! Do brda Mont Žuik penjemo se žičarom i tamo uživamo u neverovatnom pogledu na marinu, plažu i modernu Barselonu.


Zujanje po gradu, razgledanje suvenira, istraživanje skrivenih cool mesta, lenčarenje po parkovima, tržni centar Maremagnum, milion stvari. Onda za sve fanove fudbala, uskačemo u zelenu liniju metroa i idemo do Camp Nou, stadion FC Barselone i jedan od najlepših stadiona na svetu. Trofeji, interaktivne mape, istorija kluba, butik, izlazak na teren su nešto što će oduševiti čak i one koji nisu fanovi fudbala ili ovog fudbalskog kluba.
Kada smo već u Barseloni, nikako ne smemo propustiti da obiđemo i Figeras, zanimljivi gradić blizu Barselone u kojem se nalazi muzej genijalnom Salvadoru Daliju u kojem je Dali i sahranjen. U muzeju se upoznajemo sa detaljima iz života ovog umetnika, njegovim životnim delom i slikama koje svaka za sebe govore neku svoju priču. Posle obilaska ovog muzeja zaključujemo ono što sam već spomenuo, čovek je bio genije! Na putu nazad do Baselone zaustavljamo se u mestu Empuriabrava, bajkovitom mestu ispresecanom kanalima i prelepom peščanom plažom.


Iskreno, mogao bih još mnogo da vam govorim o Barseloni, verovatno kao ni Gaudi svoju Sagrada Familiu ne bih mogao da završim ovaj kratki putopis, ali mislim da je mnogo pametnije da vi sami otkrijete sve čari i tajne ovog „Dragulja Mediterana“, pa da onda zajedno nastavimo ovu priču. Još ste tu? Šta čekate? Svratite do prostoja Jungle Travela i pridružite se Nasmejanom plemenu u epskoj pustolovini Barselonom. Čekamo vas! ;)

By Marko Milićević

Нема коментара:

Постави коментар