Странице

уторак, 4. март 2014.

Vroclav – grad kojim vladaju patuljci

Obuo sam svoje čizme, umotao lice i vrat šalom, zakopčao kaput, stavio kapu i krenuo put severa, ka braći sazdanoj od zime i vrele slovenske krvi. U poljanama hladnog severa po kojima su naši daleki rođaci Poljaci i dobili ime, oni su našli svoj mir, zapalili prve vatre i polako počeli da krote prirodu. Upravo tamo sam krenuo. Tamo gde su u dolinama velikih reka – Visle, Odre i Varte, još pre 12 vekova počeli da se gnezde i zidaju prve gradove. 

Moj put me je vodio pravo u srce jednog od njih. Taj put vodio je u Vroclav.
 

Na centralnom gradskom trgu rapsodija boja sa fasada kuća iz 18. veka te odmah ošamuti i uvuče u bajku koja ti se odigrava pred očima i ništa ti ne bude jasno u prvi mah. Onda kada se malo prilagodiš, počneš da primećuješ stvari i detalje. Na nekim od ovih starih kuća se nalaze statue zlatnih životinja, a to je zato što nekada davno kućama nisu dodeljivani brojevi, već nazivi prema simbolima porodica koje su u njima živele. Kuća zlatnog psa je ukleta, a u kući zlatnog pelikana jedna ljubazna bakica prodaje bombone punjene vodkom. Čudan grad. Od kuće zlatnog dvoglavog orla do kuće grifona. Statue patuljaka koji kradu sladoled iz obližnje poslastičarnice.
Pogled i misli ti onda okupira astronomski sat koji se nalazi na najvećoj Gradskoj kući u Poljskoj koju su gradili 300 godina. U njenim podrumima se nalazi jedna od najstarijih očuvanih pivnica u Evropi, stara skoro 800 godina, a po koje sveže i nepasterizovano pivo su ovde voleli da popiju Šopen i Gete.
Kaldrma je pod nogama. Ulice dalje vode do zgrade Univerziteta Vroclava sa kojeg potiče čak 9 nobelovaca, ali taj podatak deluje apsolutno nebitan kada ispred ovog umetničkog čuda visoko na pijedestalu stoji statua golog mačevaoca. Sve svoje osim mača je prokockao i tu je danas da studente opominje da budu obazriviji s porocima. Barokna magija samo nastavlja da draži čula. Iza rešetaka na zgradi bivšeg zatvora pokunjen i sam sedi okovani patuljak.


Prelazimo preko jednog od 303 mosta koji su se nalazili u gradu pre Drugog svetskog rata i ulazimo u religijsko jezgro grada smešteno na dva ostrva. Noć se već spušta na grad i zima počinje da opseda. Opkoljeni smo ogromnim gotičkim katedralama. Pojavljuju se svetla u mraku. To su gasni fenjeri koji se svakog popodneva ručno pale kao nekada u davnim prošlim vremena. Baš na ostrvu Tumski počelo je naseljavanje i razvoj grada pre 12 vekova. Kao neboderi iznad rustičnih, a opet savršeno uređenih ulica izdižu se preko 70 metara visoki tornjevi crkve Svetog Krsta i katedrale Sv. Jovana Krstitelja. U ovoj katedrali se nalaze orgulje stare čitav vek i kada su napravljene bile su najveće na svetu. Ovde su i koraci nekako odmereniji, atmosfera je svečanija i strahopoštovanje nas je sve pomalo umirilo. Šetamo i dalje i zima nas polako uspavljuje. Deluje kao da je granica između bajkovitosti i realnosti sve neodređenija. Legenda kaže da je lav ispred ulaza u katedralu odličan slušalac i da nakon što mu se ispovediš, rešenje problema će ti se nekim čudnovatim putem ukazati prilikom prelaska mosta u povratku ka gradu. Šta je istina, a šta samo urbana legenda? Više nisam ni sam siguran, kad svuda po gradu viđam statue patuljaka. U svakoj ulici u koju zakoračimo čekaju nas nove priče, nove zanimljive građevine i pejzaži i sve deluje tako neverovatno.


Ono u šta sam jedino siguran je da je istorija bila nemilosrdna prema ovom gradu, jer u Evropi malo koja sila nije vladala Vroclavom, a opet s druge strane, deluje mi kao da im je svima oprošteno i kao da je od svih njih ovde ostalo samo ono najbolje. Sloveni su ovde posadili svoje bogatstvo duha i religioznost, nakon toga Habzburzi su u njihov svet uneli plansko uređenje i visoku umetnost, a Prusi su sa na sve to dodali disciplinu i ratobornost. Dobili smo grad koji drži do svoje autentičnosti i koju nakon toga nijedna od totalitarnih režimskih čizama nije uspela da pokori, iako su poneke uspele da ga pregaze i osvoje.

To je bajka o Vroclavu.
I to je istina o Vroclavu.      

By Nemanja Lukić Frka

Нема коментара:

Постави коментар