Странице

уторак, 4. март 2014.

Belgija – zemlja piva, čokolade i važnih odluka

Svi znamo da se u u Belgiji nalaze sedišta Evropske Unije i Nato pakta. To je neka prva asocijacija na ovu zemlju. Pri pomenu Brisela, većina nas zamišlja poslovne ljude koji večito negde žure, i eurokrate kako mašu zastavicama evropske unije i pevaju odu radosti.  Ali to nije nešto sa čime ćete se prvo susresti prilikom dolaska u ovu prestonicu.

Brisel, prevedeno sa staroholandskog jezika znači dom u močvari. Ko bi danas poželeo da živi u močvari? Iako ima dvesta kišnih dana u godini,  lošu infrastrukturu i armiju eurokrata koji dane provode u staklenim zdanjima evropskih institucija, ovaj grad ipak ima svoje čari kojima svake godine uspe da privuče mnoštvo turista. Nemojte se začuditi ako naiđete netaknute kvartove u Art Nouveau stilu, a odmah pored njega stambeni blok. Većina starih zgrada je uništena 60-ih i 70-ih godina u procesu poznatom pod nazivom ’’briselizacija’’. Međutim, ako odete malo dalje od centra grada, naići ćete na prelepe parkove, netaknutu prirodu i lepo uređene kvartove. Brisel je poznat i po antikvarijatima. Ceo Moralles kvart obiluje radnjama u kojima možete naći nameštaj, umetničke predmete iz celog sveta, slike, knjige. Dominiraju predmeti iz Afrike, tačnije Konga, gde je Belgija nekada imala svoju koloniju. Ovaj kraj je posebno posećen nedeljom, kada svi dođu na buvljak u potrazi za novim predmetima.


Belgija je veoma poznata u svetu po pivu. Tradicija proizvodnje piva se neguje još iz perioda krstaških ratova. Zahvaljujući posebnoj gljivici, Brettanomyces bruxellensis, koje se mogu naći isključivo u okolini Brisela, tamošnje pivo se smatra najboljim na svetu. U prosečnom kafiću možete birati izeđu 50 vrsti piva. Ukoliko se nađete u Briselu, nemojte preskočiti odlazak u Delirium, pivnicu koja drži prvo mesto u Ginisovoj knjizi rekorda sa preko 2400 vrsti piva. Trapist, Pils, Belo, Kriek samo su neka od mnogobrojnih.
Sour Geuze ima jedinstven ukus. Mnogi turisti kažu da kad ga pijete, imate osećaj kao da povraćate pivo umesto što ga ispijate, sa čime se lokalno stanovništvo ne slaže. Specifičan ukus proističe iz procesa prirodnog vrenja, što je tipično za proizvodnju piva u okolini Brisela. Poznata imena ove vrste su Cantillon, Girardin i Boon.
Poslastica koju defintivno treba spomenuti je čokolada. Zašto je Belgija poznata po čokoladi? Priča počinje u XIX veku, kada je ambiciozni Švajcarac, Žan Nojhaus (Jean Neuhaus), stigao u Brisel i otvorio apotekarsku poslastičarnicu. I dok je Žan u podrumu pravio slatkiše protiv kašlja, likere za stomačne tegobe i table gorke čokolade, njegov sin je izučio poslastičarski zanat, i pridružio se ocu u radnji. Umesto lekova, počeli su praviti slatkiše od karamela, praline, trufle, čokolade sa vanilom i sl. I time postali najbolja čokolaterija u gradu. Danas je Nojhaus sinonim za prefinjenost i kreativnost nudeći  ukusne čokolade i praline sa šampanjcem, konjakom, laticama ljubičice, marcipanom, ’Satanu’, ’Mefista’ itd. Što je Tifani za dijamante, to je danas Neuhaus za čokoladu.


Da li ste znali, da se u Belgiji godišnje proizvede 220 hiljada tona čokolade, a najprometnija prodavnica je briselski aerodrom.
Što se tiče hrane, briselska kuhinja se smatra jednom od najboljih u svetu. Zasnovana je pretežno na morskim plodovima i divljači. Nezaobilazan je pomfrit, koji Belgijanci jedu praktično uz sve. Čak ga serviraju kao prilog i uz morsku hranu. Pomfrit je nacionalni ponos. U Brižu se nalazi i muzej posvećen ovom specijalitetu. Možete pričati o svemu, ali ako na bilo koji način, Belgijancu kažete da mu pomfrit nije uspeo, veoma ćete ga uvrediti. U moru restorana koji se trude da na sve načine privuku što više gostiju, ono što će vam sigurno zapasti za oko, jesu njihova čudna imena. Samo neka od imena koja nisu prošla neopaženo su: ’’Tigrove suze’’, ’’Dobro veče Klara’’, ’’Seoski idiot’’, ’’Ko će večeras prošetati psa’’ i sl.
Brisel nije posebno živ grad, a to pogotovo važi za jesen-zimu, kada kiša neprestano pada. Tada čak i oni najuporniji odustaju od izlaska i radije ostaju kod kuće. Brisel mnogi ne vole upravo zbog klime, koju pojedini jako teško podnose. Kiše su česte, velika je vlaga a može se desiti da se u toku jednog dana promene čak tri godišnja doba. Tako da i u sred leta, možete videti Belgijance kako izlaze iz kuće sa kišobranom.


Za razliku od drugih evropskih gradova, u Briselu ste okruženi ljubaznim i nasmejanim ljudima, što se danas retko viđa. Glavni utisak je da se sve dešava mirno, tiho, bez ikakve žurbe i nervoze. Stanovnici Brisela su jako otvoreni, i uvek raspoloženi za ćaskanje sa turistima, posebno uz pivo, a ako im se dopadnete, mogu da Vas pozovu i na partiju bilijara ili stonog fudbala. Ukoliko imate priliku, nemojte ga zaobići, iznenadićete se šarmom ovog grada. Od gotike, renesanse i baroka preko art deko-a do modernih građevina. Istorijski spomenici, muzeji i evropske insitucije. Studenti, turisti, ljudi svih nacionalnosti, boja i veroispovesti, učiniće da ovaj grad doživite na neki njemu svojstven način, a ne samo kao sedište institucija odakle nam ponekad dolaze ne baš najsjajnije vesti.


By Jelena Luković




Нема коментара:

Постави коментар