Странице

четвртак, 6. март 2014.

Berlin - Inspiracija umetnika

Berlin je druga najveca prestonica Evrope. Ono sto ovaj grad izdvaja od drugih evropskih gradova jeste gomila izbora koja vam se pruza vec pri prvom susretu sa njim. Berlin je grad razlicitosti, susret starog i novog, susret ukusa i stavova. Daleko najpoznatiji simbol Berlina jeste cuveni berlinski zid koji je od 1961.  do 1989. godine razdvajao grad na istocni i zapadni deo. Po gradu se na vise lokacija mogu videti ostaci ovog cuvenog zida. Najveci sacuvani deo je pretvoren u galeriju na otvorenom dugu cak 1,3 km. ( East Side Gallery). Zanimljivo je napomenuti da su nakon rusenja zida ostaci prodavani na aukcijama, tako da se danas  veci ili manji delovi Berlinskog zida mogu naci i van Nemacke. Moze se videti i u Seulu, Cikagu,Njujorku, Luksemburgu, Madridu, Buenos Airesu a ima ga cak i u Vatikanu! East Side Gallery je nezaobilazno mesto za svakog posetioca Berlina i nikako ne biste smeli da propustite priliku  da uzivate u grafitima, delima ulicne umetnosti, kojima je zid oslikan. Kada je rec o razlicitostima, ne mozemo da ne pomenemo muzej Checkpoint Charlie, koji predstavlja nekadasnju granicu izmedju americkog i sovjetskog dela Berlina. Na toj granici danas mozete dobiti pecat u svom pasosu koji je dokaz da ste granicu presli legalno.    


Za vreme Drugog svetskog rata, Berlin je potpuno srusen, ali je ubrzo podignut, kao iz pepela. Jedna od gradjevina koje su obnovljene jeste zgrada Reichstag-a, koja je dobila i staklenu kupolu, koja simbolizuje potpunu transparentnost politicara prema svojim gradjanima. Turistima je dozvoljena setnja kupolom, ali za ovu atrakciju, termin morate zakazati mnogo ranije.  Iznad trga Alexanderplatz izdize se najveci televizijski toranj, koji vam pruza savrsen panoramski pogled na grad. 
Kako bismo vam bolje docarali razlicitost koju Berlin nosi sa sobom, uporedicemo Postdamerplatz , jedan od najmodernijih delova grada i skvotove, delove grada u kojima zive umetnici. Najpoznatiji skvot u Berlinu jeste Taheles, koji je zatvoren pre dve godine. 


Kada je rec o mladima, oni ce se  ovom gradu najbrze prilagoditi. Clubbing u Berlinu je jako popularan, a zagarantovano je to da ce svako pronaci svoje savrseno mesto za izlazak. Najpopularniji klub jeste Trezor, i to je mesto na koje ce Vas uputiti svaki stanovnik Berlina koga upitate za savet. Najbolji klubovi locirani su u cetvrti  Prenzlaner Berg. Za ljubitelje umetnosti, ovaj grad takodje pruza mnogo izbora. Od muzeja Pergamon koji cuva kanon zenske lepote- Nefertiti, do galerije Salvadora Dalija i najpoznatijeg muzeja vostanih figura Madame Tussauds.


 Kada je rec o hrani, nikako ne smete propustiti priliku da probate currywurst, jer se retko gde nadje bolji. Ne treba izbegavati restorane koji su smesteni na metro stanicama, jer se tu nalaze jedni od boljih fast food restorana.



Posetite grad “dece sa stanice Zoo”, grad koji je inspirisao Davida Bowie-a, grad umetnika i liberalnosti. Na Vama je da odlucite da li cete to uciniti za vreme Medjunarodnog filmskog festivala ili za vreme festivala Svetlosti, kada je ceo grad saren i veseo. Mozete to uciniti i za vreme svetskog sajma turizma, ITB-a ili pak nekim sasvim obicnim danima. Jedno je sigurno- Berlin ce na Vas ostaviti poseban utisak koji cete pamtiti zauvek.


By Marija Radovanović

Нема коментара:

Постави коментар